Diensten

Conceptontwikkeling

Bouwen aan een merk begint met een goed idee. Een idee dat eenduidig, helder en verrassend is én waar de consument wijzer van wordt. In letterlijke zin, door de juiste informatie te bieden. Maar liefst ook in figuurlijke zin, door hun leven iets te verrijken. Bijvoorbeeld met gemak, met tijdwinst of met financieel voordeel. Vervolgens is het zaak het concept consequent door te voeren in alle communicatie zodat je een identiteit ontwikkelt die past bij je merk en je doelgroep.

Storytelling

Elk merk heeft z’n eigen verhaal. Over een excentrieke oprichter, een innovatief product of juist over eeuwenoude tradities. Die verhalen kunnen ervoor zorgen dat mensen van je merk gaan houden en in beweging komen. Maar dan moeten die verhalen wel goed verteld worden. Met humor, met eigenwijze lef of juist met zakelijke professionaliteit. Maar altijd op een manier die past bij het merk en de doelgroep.

Kortom, story telling kan je merk sterker maken. Maar dat vraagt om content die slim wordt gemanaged. Want het verhaal moet goed opgebouwd worden. Alle aspecten van het merk moeten belicht worden en naadloos aansluiten. Met een strategische opbouw en aandacht voor alle stakeholders. En dat is niet eenvoudig.

Tip:

Tenslotte nog een tip uit de praktijk: schakel een copywriter vroeg in! Dus ga niet eerst je site of app designen om er vervolgens achter te komen dat er geen logische opbouw in het verhaal meer mogelijk is. Laat de copywriter al vroeg de juiste vragen stellen, vervolgens een opbouw van het verhaal neerzetten en ga daarmee aan de slag met de interactie-ontwerper en designer. Alleen dan krijg je een logisch verhaal en een goede user-experience.

Begin met een schrijfwijzer

Een heldere copy guide of schrijfwijzer is belangrijk. Veel bedrijven ontwikkelen er dus één, maar vaak pas als er al allerlei materialen zijn gemaakt. Mijn advies is dus: ontwikkel een schrijfwijzer voordat je gaat schrijven aan je nieuwe website, je social kanalen of die white paper

In de schrijfwijzer leg je vast wat de tone of voice wordt, ofwel, hoe jouw merk gaat klinken. Je legt vast welke termen je wel en niet gebruikt. Of headings in kapitalen worden geschreven of juist niet én of er verschillen zijn tussen social en meer corporate uitingen bijvoorbeeld. Uiteraard doe je dat allemaal op basis van je merkstrategie en kennis van de doelgroep.

Zo zorg je dat alle geschreven communicatie eenduidig klinkt. Ook kun je externe of copywriters en content managers in één keer duidelijk maken hoe het merk klinkt. En dat scheelt veel tijd en discussie. Nu en in de toekomst.

Branding

Voor nieuwe merken is het belangrijk dat ze weten wie ze zijn, wie de doelgroep is en waar die op zit te wachten. Daarvoor ontwikkel ik, samen met de opdrachtgever, een brandstory. Hierin formuleren we waarom het bedrijf begonnen is, voor wie ze doen wat ze doen en hoe ze dat doen. Van daaruit ontwikkel ik een propositie, concepten die deze propositie vertalen voor de communicatie-middelen en een tone-of-voice. Vervolgens kunnen deze middelen uitgewerkt worden om zo tot verhaal te komen waar de doelgroep op zit te wachten.

Communicatieplanning & -management

Op basis van de gewenste doelen ontwikkel ik communicatieplannen, voorzien van middelenkeuze en tijdlijn.